Dýně je skvělá pro podzimní i zimní kuchyni
Přestože svátek Halloween před pár týdny skončil, dýňová sezóna v kuchyni je v plném proudu. Z dýně se dá připravit mnoho zdravých a chutných pokrmů. A co vlastně dýně obsahuje? Čtěte níže.
Co se ukrývá v dýni
Dýně je zeleninový druh, který pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky. V české kuchyni sice nepatří mezi tradiční suroviny, začíná se v ní však čím dál více používat, což je dobře, neboť se v ní ukrývá nemálo zdraví prospěšných látek. Je to především zinek, vápník, železo, hořčík, beta karoten a nenasycené kyseliny, Pro vysoký obsah vody a vlákniny je konzumace dýně vhodná při redukčních dietách a očistných kúrách.
Jak vybrat zdravý plod
Pokud chcete vybrat zdravý a správně zralý plod, začnete od stopky, která by měla být béžová a zdřevěnělá. Když na dýni poklepete, měli byste slyšet dutý zvuk. Nikdy nekupujte otlačenou dýni, neboť v těchto místech snadno vznikne plíseň.
Dýně v kuchyni
Z dýně si pak doma můžete uvařit dýňovou polévku, která Vás příjemně zahřeje a zasytí v chladných podzimních a zimních dnech. Jako dezert si můžete upéct dýňový koláč a jako hlavní chod si můžete připravit pečenou dýni s bramborovým pyré.
Foto: Sxc.hu
Přečtěte si také